Dunakeszi környéki szállások, programok, látnivalók

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Magyarország » Pest megye » Dunakeszi  

Szent Imre templom

  • Szent Imre templom, Dunakeszi

Dunakeszi városában a Szent Imre téren találunk egy megkapó neoromán stílusú épületet, ez a római katolikus Szent Imre Templom. A ma már ismét az Alagi Egyházközséghez tartozó templom az 1930-as években épült, Dr. Fábián Sándor építész tervei alapján.

A katolikus templom Szent Imre nevét az egykori király halálának 900. évfordulójának alkalmából kapta így emlékezvén a tiszta életű uralkodóra. A terméskő épület megannyi eleme a kor és környék hithű katolikusainak adakozó kedvét dicséri. Ilyen adomány volt a Magyar Lovagegylettől kapott kavics, vagy a Zsolnay gyártól kapott mázas tetőcserép.

Sajnos a még újnak számító Szent Imre templomot is elérte a II.világháború pusztítása. Többször is bombatalálat érte amiben nem csak az egyik tornya rongálódott emg, de az ókeresztény stílusú belső tér bútorai is tönkre mentek, valamennyi ablaka betört és az orgona is használhatatlanná vált. Szerencsére Csík József, az elkötelezett plébános rögtön a háború után intézkedett a károk helyrehozataláról.

Fontos esemény volt még a templom életében az új oltár 1965-ös felszentelése illetve az Alagi Egyházközség újbóli önállóvá válása közvetlen az ezredforduló előtt 1999-ben.
forrás: http://www.alagiplebania.hu/

FONTOS! Turisztikai tartalmat mindenki szabadon regisztrálhat, melyről az adatok között megadott e-mail cím tulajdonosát automatikusan értesítjük. A fenti adatok valódiságát a feltüntetett e-mail cím (plebania@alagiplebania.hu) tulajdonosa eddig még nem igazolta vissza!

Ha Ön a fenti tartalom kapcsolattartója, kérjük kattintson ide!

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben